Štirje bivši sošolci se odločijo, da gredo skupaj na organizirano 10. obletnico valete. Pot do kraja dogodka je dolga in na njej se zna zgoditi marsikaj nepričakovanega. Med drugim tudi ljubezen na prvi pogled, ki doleti enega izmed junakov. Ko prispejo na mesto, kjer naj bi se obletnica odvijala, ugotovijo, da so oni štirje edini, ki so prišli. Razlog temu je, da so edini, ki so se ostali v svojem domačem kraju. To pa jih ne odvrne od celonočnega praznovanja, kateremu seveda naslednji dan sledi zdravljenje mačka.

 Film je predvsem dialoško zasnovan, predstavlja tipično življenje mladega provincialca. Obenem pa opominja na grozljivi vseslovenski fenomen bega možganov v večja središča.

Mladi kreativci so tokrat za rdečo nit filma uporabili Radio Lukne, fiktivno radijsko postajo, ki ga fantje poslušajo na svoji dolgi poti.

Vsekakor film ponuja obilo sveže komike z uvedbo dveh poprej filmu še neznanih obrazov (Tilen Sedej in Tjaša Jurman), ki so pod okriljem že bolj izkušenih filmskih mačkov (Jože Peternelj, Domen Uršič, Gašper Bevk, Peter Lahajnar).

Film je plod domačih odbitih idej in zanesenih filmarjev, ki so se izkazali že z Združitvijo pri Zaflaški, svojim prvim daljšim filmom, ki so ga predstavili lansko leto. Scenarista Domna Uršiča (ki je hkrati tudi režiser filma) in Sandra Oblaka je k ideji vzpodbudila ugotovitev, da je za Cerkno čedalje bolj značilen beg možganov. Snemalec Gašper Uršič je z različnimi kadri prikazal lepote Cerkljanske, kar je bil tudi eden izmed ciljev snemanja tega filma. Tokrat je avtorska tudi glasbena produkcija filma, za katero je poskrbel Matija Čuk.

 [widgetkit id=66]