V Cerkno že 10. zapored prihaja TRAKulja – festival ljubiteljev filma. Je festival, ki že vrsto let prikazuje filme z vseh koncev Slovenije. V osnovi pa spodbuja produkcijo komedij. Na ogled bo 11 filmskih predstav, 6 različnih ustvarjalcev. Letošnja bera ni tako bogata kot v letih poprej, a tudi TRAKulja si mora vzeti čas za pogled nazaj. KUD Cerkno bo namreč predstavil kar 6 svojih filmov, ki so zaznamovali desetletje filmskega ustvarjanja v Cerknem. Četverica fikmov Kadu?, ki je na svet postavila like, ki še vedno zabavajo občinstvo na odrskih deskah. 16 minut do prestolnice, ki s škofjeloško obvoznico postaja napol realnost in Lamk, ki odkriva pravljičnost sveta okrog nas.

Ljubitelji komedije ste vabljeni, da se nam v soboto, 6. decembra 2014, ob 17.00 v dvorani Glasbene šole Cerkno pridružite pri projekciji filmskega festivala. Popihajmo na dušo TRAKulji, da pride nazaj tudi v svoji 11. izvedbi.

OD UH DO UH, 2′ 13”

Scenarij, ideja: Simon Hudolin  – Salči, Mateja Rojc, Žan Uršič, Mitja Uršič, Miha Deisinger          

Mentor: Simon Hudolin – Salči  

Kamera: Simon Hudolin  – Salči, Mateja Rojc, Žan Uršič, Mitja Uršič, Miha Deisinger

Montaža: Žan Uršič

Igrajo: Simon Hudolin  – Salči, Mateja Rojc, Žan Uršič, Mitja Uršič, Miha Deisinger

OD UH DO UH je kratek animirani film, ki je nastal na delavnicah stop motion animacije mladinskega centra C.M.A.K. Cerkno. Animirani film je tehnološka čarovnija. Manipulacija s časom in prostorom na industrijski način. Orodja in naprave, ki strukturirajo današnjo avtomatizirano stvarnost, so uporabljene zato, da zgradijo njeno nasprotje, svet kaotične lepote. Prostor, ki smo ga sestavili sličico po sličico, ne sledi vsiljenim modelom stvarnosti in zato deluje resničnejši od resnice, ki nam je dovoljena.       

C.M.A.K. Cerkno, 2013

S.K.R.I.T. – Novičarski prispevki, 5′

Scenarij, ideja: Matic Poropatič

Režija: Matic Poropatič

Kamera: Matic Poropatič, Rok Šifrer

Montaža: Matic Poropatič, Rok Šifrer

Igrajo: Kristjan Pavlič, Bogdan Šteh, Rok Šifrer, Vid Šteh, Marko Klemen, Jure Urbanija, Matej Rokavec, Aljaž Kovač, Tanja Klemen, Janja Kajtna

Satirični novičarski prispevki izmišljene oddaje SKRIT na kanalu dva, kjer super-reporter Vili Lihtenštajn ml. poroča o perečih in manj perečih temah našega vsakdana.

F.U.D. LOKE STUDIO, 2014 

Matkova Tina, 34′

Scenarij, ideja: Film posnet po knjigi MATKOVA TINA Ivana Preglja       

Režija: Lovrenc Habe

Kamera: Matic Slemič

Montaža: Luka Žagar, Matic Slemič, Lovrenc Habe

Igrajo: Bodite pozorni na koncu filma, veliko jih je.

Matkova Tina je film, posnet po noveli Ivana Preglja iz časov Tolminskega punta. Tina, v 7. mesecu nosečnosti, bi rada še zadnjič videla svojega partnerja, ki so ga obsodili na smrt z obglavljanjem. Ji bo uspelo?

TV Zadlog in Društvo TRMA, Zadlog, 2014

Kresnik: Ognjeno izročilo, 22′

Scenarij, ideja: Jernej Kastelec, Brandie Coonis

Režija: David Sipoš

Kamera: Marko Kočevar

Montaža: David Sipoš

Igrajo: Dare Valič, Cene Skrt, Assija Sultanova, Aljaž Šimunić, Domen Jančič

Dogajanje 20-minutnega filma je postavljeno na slovensko podeželje v 70. leta prejšnjega stoletja. Zgodba pa govori o treh fantih, ki se med počitnicami pri dedku na kresno noč odpravijo na raziskovanje bližnjega gozda. Tam najmlajšega med njimi čaka skrivnostna izkušnja pravljičnega sveta vil, vilincev, ognja, slovanskega boga Kresnika, pa tudi preizkušnja, v kateri mora dokazati svoj pogum in narediti prvi korak na poti k zrelosti.

Haritude Ventures, 2014

Schupakface Genesis, 30

Scenarij, ideja: Gašper Antauer

Režija: Gašper Antauer

Kamera: Damjan Banjac

Montaža: Gašper Antauer         

Igrajo: Peter Bizjak, Tina Ščavničar, Matjaž Juren – Zaza, Neda Madjar, Dejan Kralj

Potem ko mu zlobni Fejkgazmični trio ugrabi hčer in umori ženo, se Peter poda v brezupno iskanje super-junaka Schupakfacea, ki je že več mesecev pogrešan. Pri tem mu pomaga čarovnica Hermiona, ki ve več o izvoru Schupakfacea, kot pove Petru.

Grandma Antauer’s Pension Production, 2014