2011_goni_se

Člani KUD-a Cerkno z zadovoljstvom ocenjujemo 7. festival amaterskega filma TRAKulja, saj so bile vse projekcije dobro obiskane. Obiskovalci so si tako poleg dveh premier v mrzlem novembrskem večeru lahko ogledali kar 20 različnih filmov 13 različnih filmskih skupin s cele Slovenije. Kot je povedal Mitja Kumer, član izbirne komisije, je lepo videti naraščujoči trend filmov, ki presenetijo s čvrstostjo dramaturškega zapleta in če se bo tako nadaljevalo, lahko na TRAKulji pričakujemo tudi pravi celovečerec.

Največ, kar blizu 300 gledalcev, je na dveh projekcijah videlo domača filma Goni se, pravljično pripovedko o nastanku izvira Zaganjalka, ki temelji na umetni legendi Domena Uršiča. Slednji je o filmski priredbi dejal: “Grenko-sladka pripoved o človeških slabostih, ki na svojevrsten način prikaže rojstvo posebnega kraškega izvira.” V filmu Kadu? Tuone., pa so se filmski ustvarjalci KUD-a Cerkno poklonili spominu na pesnika Toneta Pavčka, ki je s svojo vedrino s sveta odganjal sence. V tem filmu je skladbo za film napisal dijak Miha Grah.

Gostje letošnje TRAKulje, ustvarjalci filmske skupine Film Factory iz Maribora, so potrdili, da je v vseh letih delovanja festival dosegel svoj namen. Mojca Pernat, soavtorica njihovega filma Neskončni vozel, je tako dejala: “Ko smo še na srednji šoli snemali filme, smo si želeli, da bi jih lahko prikazali na kakšnem festivalu. Takrat smo izvedeli za TRAKuljo, nanjo poslali film, ki se je uvrstil v program. To zadovoljstvo nam je dalo potrditev, da se na filmski poti splača vztrajati.” Naj povemo, da so za svoje ustvarjanje prejeli že kar nekaj nagrad in so pripravljeni še dolgo snemati filme.

 

2011_goni_se

Tudi letos bo TRAKulja potovala po sosednjih krajih. Pričakujete jo lahko v Idriji, Tolminu, Doljni Košani in na Slapu.

TRAKulja tudi v naslednjem letu nadaljuje svoje poslanstvo spodbujanja produkcije amaterskega filma na Slovenskem. Če še niste posneli filma, mogoče je čas, da začnete razmišljati v tej smeri in nam ga pošljete. TRAKulja bo v soboto, 17. novembra 2012.